TELEFON: 71 798 67 33

Uczniowie „czwórki” wytrawnymi znawcami czasów napoleońskich

/, Wydarzenia/Uczniowie „czwórki” wytrawnymi znawcami czasów napoleońskich

Uczniowie „czwórki” wytrawnymi znawcami czasów napoleońskich

Uczniowie „czwórki” wytrawnymi znawcami czasów napoleońskich

W tym roku nieco później niż zwykle, bo kwietnia 30. kwietnia, odbył się finał konkursu „Bóg wojny czy tyran Europy”. Konkurs, organizowany od lat przez Liceum Ogólnokształcące nr XII i Koło Historyków Wojskowości działające przy Instytucie Historycznym Uniwersytetu Wrocławskiego, poświęcony jest postaci cesarza Francuzów, Napoleona oraz epoce, którą ten niski Korsykanin zdominował swą niezwykłą osobowością i zdumiewającą energią tworzenia, skutkującą powstaniem nowego ładu polityczno-społeczno-gospodarczego w Europie.

Tradycją jest udział naszych uczniów w tym konkursie. W obszarze znajomości epoki napoleońskiej reprezentanci „czwórki” od lat zdobywają najwyższe lokaty. W szkole nieustannie rośnie grono miłośników cesarza. Dla wielu nie jest nowiną, jaką bieliznę nosił Napoleon, na jakie choroby zapadał, jak mocną kawę pijał i o której zwykł wstawać. Ba! Wielu jest w stanie przygotować własnoręcznie ulubione danie Napoleona, Kurczaka A`la Marengo.

I w tym roku „czwórka” wypadała znakomicie. Konkurs napoleoński wygrała Marta Cękalska z klasy 3e, a drugie miejsce zajął Radosław Jurak z klasy 3a. Warto zaznaczyć, że Marta jest pierwszą kobietą, która wygrała zmagania napoleońskie.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

Dla tych co jeszcze nie próbowali, przepis na:

Kurczaka a`la Marengo

Produkty:

  • 1 pierś z kurczaka
  • pół puszki pomidorów z puszki
  • 2 pieczarki
  • 10 dag groszku konserwowego
  • 10 zielonych oliwek
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/4 szklanki bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

  • Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
  • Oprószyć solą , pieprzem i skropić oliwą.
  • Mięso opiec na oliwie na rozgrzanej patelni i odłożyć w ciepłe miejsce.
  • Na pozostałej oliwie podsmażyć pokrojone pomidory.
  • Dodać wino, bulion, pokrojone w plasterki pieczarki, groszek i oliwki.
  • Doprawić solą roztartą z czosnkiem i pieprzem.
  • Do sosu dodać kawałki mięsa i dusić do miękkości.
  • Podawać z makaronem i sadzonym jajkiem.

Smacznego!

A po obiedzie koniecznie zasiąść w wygodnym fotelu i studiować przypadki z życia Napoleona.

Dawid Graczyk

2017-10-03T00:20:32+00:00 23 maja 2014|Konkursy, Wydarzenia|